Inom EU är det relativt lätt att resa med hund så länge du har all nödvändig dokumentation. Du kan skaffa ett EU-pass för sällskapsdjur hos de allra flesta veterinärmottagningar. Hunden behöver vara ID-märkt och det finns vaccinationer som är obligatoriska samt rekommenderade. Det är även viktigt att kontrollera hundförsäkringen.
Här får du några tips och råd inför resan, framför allt vart du kan hitta nödvändig information.
Hundförsäkringen – kontakta försäkringsbolaget
I god tid innan avresa bör du kontrollera vad som gäller utomlands med hundförsäkringen. Det kan även vara bra om du överväger att skaffa en livförsäkring till hunden. Hos många försäkringsbolag gäller hundförsäkringen även inom EU och så även livförsäkringen. Däremot är det viktigt att kontrollera villkor och vad som behövs för underlag om något händer.
Tänk även på att ta med dig uppgifter till försäkringsbolaget om något händer på resan. Hos de flesta försäkringsbolag finns det även journummer du kan ringa om något inträffar på resan.
Missa inte den nödvändiga dokumentationen
EU-passet till hunden är viktig att förvara som en värdehandling. Jordbruksverket anger de regler som krävs för att hunden ska få återinföras i Sverige. Bland annat är det viktigt med rabiesvaccination. Reglerna mellan EU-länder kan skilja sig åt och det är därför viktigt att läsa vad som krävs för att få resa in i respektive EU-land med hund.
Eftersom hunden kan behöva flera olika vaccinationer ska du vara ute i god tid. Ibland kan det behövas flera olika vaccinationsomgångar för komplett dokumentation. I södra Europa finns även andra sjukdomar och parasiter. Därför kan speciell avmaskning behövas för att hunden ska resa säkert.
Kontrollera vad som gäller för specifika hundraser
Det kan finnas förbud mot inresa eller väldigt specifika regler för vissa raser till vissa EU-länder. Det gäller framför allt om hunden är av en ras som i folkmun kallas kamphund. Några vanliga exempel är pitbullterrier, american staffordshire terrier och dogo argentino men även en rottweiler kan innebära speciella krav.
Ibland kan inresan behöva registreras hos myndigheter, det kan även råda munkorgstvång och koppeltvång på offentliga platser. För att undvika bekymmer på plats gäller det därför att läsa på innan.