Kroatien har under de senaste åren seglat upp som ett favoritresmål hos många. Landet fick stor uppmärksamhet efter att fungerat som inspelningsplats till den populära tv-serien Game of Thrones. Det är ett land som bjuder på kristallklart vatten, charmiga små byar, historiska storstäder och fantastisk mat. Det är dessutom ett resmål som passar lika bra för par som för barnfamiljer. Här kommer du kunna läsa mer om vad som är bra att tänka på inför din resa till Kroatien.

Tre inhemska flygplatser

När du reser till Kroatien kan du välja mellan charter och att plocka ihop din egna paketresa. Landet har tre inhemska flygplatser som täcker hela kustområdet. Om du reser direkt har du aldrig längre än tre timmar till ditt resmål. Det går att flyga bland annat från Köpenhamns flygplats och Stockholm Arlanda, bara för att nämna några exempel.

Valuta och dokument

Kroatien har varit medlemmar i EU sedan 2013, alltså kan du som är svensk medborgare resa till landet med ditt svenska pass. Trots att de är medlemmar i EU har de valt att behålla sin egen valuta vilken kallas för kroatisk kuna. I skrivande stund är en kuna värd 1,38 i svenska kronor. Du kan växla pengar innan du åker men det går lika bra att ta ut pengar i bankomat när du är på plats i Kroatien. De flesta restauranger och affärer accepterar även kort.

Besök flera länder

Kroatien gränsar till Montenegro och om du befinner dig i de södra delarna av landet kan du enkelt ta en dagstur till deras trevliga grannland. Vi rekommenderar att du hyr en bil så att du själv kan välja när du vill stanna. Montenegro är känt för sina fantastiska landskap och har minst lika mycket att erbjuda som Kroatien. Kom ihåg att ta med er passen så ni inte får problem vid landgränsen.

Maten du inte får missa

Det kroatiska köket är kanske inte något som nämns dagligen men det finns ett antal spännande rätter som du inte får missa när du är där. Vill du testa äkta kroatisk husmanskost ska du leta efter ”peka” på menyn. Det är en slags gryta där man låter lamm eller kalv koka ihop tillsammans med härliga grönsaker. Detta serveras ofta med potatis. Eftersom Kroatien ligger vid kusten kan du också räkna med en massa härliga fiskrätter. Grillad bläckfisk är en favorit som inte går av för hackor. Kroaterna är också väldigt förtjusta i lamm och det äts oftast på spett. Tar du en tur ut på landsbygden kommer du se lammen gå omkring överallt.

Zagreb är huvudstaden

Kroatiens huvudstad heter Zagreb och här bor ungefär 700 000 tusen av landets invånare. I staden finns en stor marknad som kallas för Dolac där du kan hitta allt från färska grönsaker till kött och blommor. Har du vägarna förbi är det absolut värt ett besök. Zagreb bjuder också på en massa härlig shopping med flertalet shoppingcentra. Dessutom har deras julmarknad blivit framröstad till Europas bästa flera år i rad. Den kallas för ”Advent i Zagreb” och är ett måste juletid.

Similar Posts