Covid-19 är en sjukdom som snabbt började sprida sig världen över och det har visat sig att den är farlig för många. När smittspridningen väl tog fart dröjde det inte många veckor innan sjukdomen blev klassad som en pandemi. Men hur är det att resa under den pågående pandemin?

Vilka regler gäller?

När du ska resa under coronapandemin behöver du ha koll på vilka regler som gäller. Olika inreseregler kan gälla för varje land och det finns också regler gällande återbetalning av redan betalade resor och liknande. Många länder har stängt sina gränser helt eller delvis. Det betyder att man inte får lämna eller komma in i landet om man inte har speciella skäl till det. Att turista räknas inte till de skälen. Det kan också finnas regler kring hur försäkringar gäller om man blir sjuk under sin resa och det är en pågående pandemi i landet. Ibland kan man inte garanteras vård, andra gånger får man stå för kostnaden själv om det visar sig att man drabbats av covid-19.

Tänk på hygienen

Om du är ute och reser under coronapandemin måste du vara noga med hygienen. Tvätta händerna ofta, använd handsprit och håll avstånd till andra. Använd gärna munskydd. På många ställen är munskydd ett krav och du kanske inte får komma in i en butik eller gå ombord på ett flygplan om du inte har ett munskydd.

När du reser bör du också ha koll på att det inte alltid är så att man kan tvätta händerna efter toalettbesök eller när en affär har besökts. Ta för vana att ha med en liten förpackning handsprit. Det är ett utmärkt komplement till vanlig handtvätt.

Om du blir sjuk under resan

Under coronapandemin kan man bli sjuk när som helst. Även om man är frisk när man åker hemifrån kan man under resans gång insjukna eller smittas av Covid-19. Börjar man visa symtom på covid-19 bör man med en gång sätta sig i karantän. Det betyder att man inte ska lämna till exempel sitt hotellrum. Man får inte gå och handla, äta tillsammans med andra eller liknande. Mat och annat bör lämnas direkt utanför boendets dörr. Behöver man besöka läkare bör man ringa till sjukvården och berätta om situationen. Kanske behöver man hämtas med ambulans, få skyddsutrustning eller särskild taxi? Det är också klokt att testa sig för covid-19 och är testet positivt kanske hemresa och andra aktiviteter behöver ombokas.

Hur smart är det att resa under en pandemi?

Det kan kännas tråkigt att bara sitta i ett land under en pandemi men ibland är det trots allt det klokaste alternativet. Om man måste resa på grund av sjukdom hos släktingar, om någon nära avlidit eller på grund av arbete är det kanske inte så lätt att undvika saken. I annat fall bör man undvika rena turistresor.

När du kommer hem från din resa

När du kommer hem efter resan kan olika regler gälla. Vissa länder ställer krav på att man isolerar sig själv i en vecka eller 14 dagar efter resan. I andra fall kan man vara precis som vanligt. Tänk dock gärna lite extra på din hygien, och om du ska vara nära andra kan ett munskydd vara på sin plats.

Similar Posts