istallklart vatten, korallrev, vinfestivaler, medeltida städer, pittoreska byar… Det finns inte nog med beskrivningar som gör Kroatien rättvisa. Har du ännu inte upptäckt hela eller delar av denna pärla är det bara att gratulera – you’re in for a treat!

Dalmatien

Våra tre första resmål ligger i Dalmatien; ett av Kroatiens fyra landskap där bland annat Split, Zadar och Dubrovnik ligger. Vid det gnistrande Adriatiska havet finns det en rad öar och städer som är värda ett besök. Inte minst Korcula, Dubrovnik och Hvar.

Korcula

Ön Korcula beskrivs med all rätt som ett ”mini-Dubrovnik”. Här finns fantastiska stränder som är perfekta för snorkling, lokala vinodlare som bjuder in till såväl vinprovning som festival samt en omgärdande stadsmur som minner om historiens vingslag.

Med vatten klart som kristall är snorkling en självklar aktivitet och det finns både korallrev och båtvrak att utforska för den som önskar. Här finns även några av Kroatiens få sandstränder, varav Vela Przina är den mest populära.

Dubrovnik

En pärla bland pärlor i södra Dalmatien med hundratusentals besökare varje år. För att slippa trängsel är tidig vår, sommar eller höst att rekommendera då paradgatan Straduns kalkstensbelagda gator knappt syns under högsommaren.

Insup atmosfären i denna medeltida stad med sin historiska stadsmur och sina trånga, pittoreska gränder. Pausa gärna på någon av Buzabarerna utanför muren på väg till Banje – en stadsstrand med en elegant och välbesökt beachklubb. Missa inte heller ön Lokrum eller halvön Lapad.

Hvar

Tillsammans med ön Brac har Hvar seglat upp på var mans ”bucket list” de senaste åren. Under sommaren sprider lavendeln sin härliga doft och dess lila nyanser färgar hela ön. Då lavendel är öbornas viktigaste inkomstkälla finns den att köpa i alla dess former över hela ön.

Torget Sveti Stjepana anlades redan på 1200-talet och var då mötesplats för den finare delen av befolkningen. Numera är Hvar en turistort för det mer välbeställda och ibland berömda folket, men här finns absolut någonting för alla att upptäcka.

Istrien

Med gräns mot såväl Venedig- som Triestebukten samt delar av Sloveniens kustremsa ligger denna halvö, omgiven av Adriatiska havet och mängder med spännande resmål. Inte minst de båda städerna Pula och Porec.

Pula

Istriens största stad och hamnstad, tillika Istriens kulturella och ekonomiska centrum. Med badorten Verduela på en kvarts avstånd är Pula mer ett resmål för den historiskt och arkitektoniskt intresserade.

Pula är kanske mest känt för sin enorma romerska arena, även kallad Pula amfiteater, tillika den bäst bevarade amfiteatern sedan Antikens glansdagar. Det intilliggande torget, Forum Romanum, shoppinggatan Sergijevaca och statyn över författaren James Joyce är också välbesökta turistmål. För övrigt ligger majoriteten av stadens turistfaciliteter i stadsdelarna Veruda, Verudela och Stoja.

Porec

En snart tusenårig stad och ett av de populäraste resmålen i västra Istrien. Strax utanför Porec breder enorma klapperstensbelagda stränder ut sig och bara en knapp båtresa bort ligger ön Sveti Nikola. Här badar du i turkosblått vatten från öns härliga klippor.

Till Porec åker många också för nöjes skull, även om det är i Hvar det bästa utelivet finns enligt många resenärer. Då staden har anor ända från 100-talet, ­då romarna byggde större delen av staden, finns lämningar som numera återfinns på Unescos världsarvslista. Vi pratar naturligtvis om den fantastiska Eufrasiusbasilikan.

Att Porec en gång varit en del av republiken Venedig, då med det mer italienskklingande namnet Parenzo, märks både på språket och maten. Väl i Porec bör du därför beställa pasta!

Similar Posts