Semesterresor har sedan länge förknippats med solbadande och partaj men under de senaste åren har träning och aktiviteter börjat köra om. Att fylla sin lediga tid med roliga pass, vandringar, sporter och lek upplevs som så mycket mer meningsfullt för många människor och det känns som att resan verkligen är händelserik.

Idag finns det ett stort utbud av träningsresor där du kan välja mellan många olika slags aktiviteter. Du kan exempelvis träna vattengympa och aerobics i Kroatien, vandra genom dalar och byar på Kreta eller utöva yoga i Thailand. Turkiet erbjuder golfpaket, Mallorca har både tennis- och fotbollsläger och du kan ge dig ut på cykelturer genom det italienska landskapet.

Återfinn hälsan under semestern

En av de främsta anledningarna till att åka på träningsresa är att bli friskare och piggare. Forskare är rörande överens om att få saker är så bra för både den fysiska och mentala hälsan som att röra på sig. I dagens stressiga tider är det dock många som upplever att de inte riktigt har tid att träna som de vill, och gymmet eller löpslingan hamnar lågt på prioriteringslistan. Tyvärr leder det här till en nedåtgående spiral då du blir allt tröttare och mer orkeslös om ditt hjärta inte får pumpa ordentligt och dina muskler aldrig utmanas.

Hur mysigt det än kan vara att ligga under ett parasoll hela dagen med en god bok i handen är det knappast särskilt energigivande. Förr hette det att människor laddade batterierna på det sättet men nu är det välkänt att de flesta känner sig tröttare efter att inte ha rört på sig. En bra träningsresa ger dig tillfälle att även få koppla av precis som du vill, men blandar samtidigt in massor med roliga pass och övningar som får dig att komma igång och bli starkare.

Hur en träningsresa går till

Precis alla människor kan åka på en träningsresa och i de allra flesta fallen brukar det handla om en eller ett par veckor där varje dag har ett visst schema. Dagarna börjar med ett träningspass, vilket kan bestå av exempelvis aerobics eller yoga, senare en kul aktivitet som en cykeltur till en spännande plats eller en upptäcktsresa med kajak, och sist ytterligare något slags pass innan middagen. Till kvällen arrangeras ofta dans eller roliga tävlingar för stora som små, och alla måltider under dagen är hälsosamma och genomtänkta.

Alla pass och aktiviteter utförs av professionella tränare och utflykterna av duktiga lokalguider, och det är inte ovanligt att resan även innehåller vinprovning, matlagningskurser eller livscoachning. Tanken med träningsresan är att alla ska få en ordentlig helhetsupplevelse med massor av roliga upplevelser.

Det finns också träningsresor som är mycket mer specifikt inriktade på en särskilt aktivitet, exempelvis tennis, styrketräning eller yoga. Här brukar det finnas veckoscheman där du kan delta i olika instruktionspass och/eller tävlingar och allt kompletteras med bra rådgivning om kost och teknik. Yogaresor brukar ofta kombineras med spa och mindfulness som sedan även utövas under aktiviteterna, exempelvis genom att alla fokuserar på ljud under skogsvandringar eller formerna i ett tempel.

Oavsett vilken typ av träningsresa du föredrar är det garanterat en upplevelse du kommer vilja vara med om många gånger igen. Du kommer finna en ny energi och inspireras till en hälsosammare livsstil, och dessutom är det riktigt kul.

Similar Posts