Många svenskar drömmer om att resa till Thailand. Detta land i Sydostasien erbjuder ett varmt klimat, trevliga människor och relativt låga priser. Just priserna har varit ett föremål för debatt under de senaste åren. Det är nämligen inte lika billigt som det en gång var att resa till Thailand. Det är dock för det mesta betydligt billigare än hemma i Sverige.

Thailand har länge varit ett populärt resmål. Kanske är det därför som priserna har kommit att stiga? Det finns däremot en positiv aspekt av landets popularitet – det går många flyg från Europa dagligen. 

Detta har i sin tur lett till att priserna har pressats ner. Idag kan du flyga för under 5 000 svenska kronor tur och retur. Du bör dock vara flexibel med flygtid och avresedag.

Hur bokar jag till ett så billigt pris som möjligt? Enligt Roodee Money finns det flera alternativ

Mellanlandningar brukar kunna dra ner priset. Samtidigt kan dessa mellanlandningar förstöra delar av semestern. En total flygtid på mer än 20 timmar kan nämligen sätta käppar i hjulet för sömnen under de första dagarna.

Du bör därför kolla noggrant på flygtiden. 20 timmar kan vara acceptabelt ifall du reser tidigt från Sverige och kommer fram sent i Thailand. I dessa fall kan du sikta på att hålla dig vaken.

Det kan också vara acceptabelt om avresan sker sent på kvällen samt att du kommer fram tidigt på morgonen. I dessa fall kan du sova på planet för att sedan hålla dig vaken under dagen när du väl är framme.

Priser för hotell och mat

Hotellpriserna har också gått upp under de senaste åren. Det är dock fortfarande billigare än hemma i Sverige. Samtidigt har ett annat alternativ tillkommit på marknaden. Detta alternativ heter Airbnb. Deras plattform tillåter turister att hitta billigt boende i en rad olika länder.

  • Dyrare boenden med bra standard, både vad gäller hotell och lägenheter, tenderar att kosta runt tusenlappen och uppåt per natt. Du betalar inte bara för god standard. I ett varmt land behöver man också luftkonditionering och liknande faciliteter som gör semestern behaglig.
  • Du kan givetvis hitta billigare hotell som har luftkonditionering. Du riskerar dock att få en lägre standard överlag, som bland annat kan inkludera insekter på rummet. 
  • Priserna varierar dessutom beroende på under vilken säsong du besöker landet. Högsäsongen brukar vara mellan december och mars. Under dessa månader är priserna höga och du får räkna med att spendera några extra tusenlappar.
  • Om du däremot åker under den svenska sommaren kan priserna vara betydligt lägre. Det är inte ovanligt att hotell och andra etablissemang sänker sina priser med hälften. 
  • Tilläggas bör också att klimatet är gynnsamt året runt i vissa delar av landet. Ibland får man dock räkna med regn under lågsäsongen.

Mat är en annan viktig del av reskassan. Vad kostar det att äta på restaurang?

  • En bra restaurang brukar ha priser på mellan 100 och 200 kronor för varmrätter. Detta är billigare än Sverige, även om det kanske inte är tal om riktiga kap.
  • Dryck är däremot nästan alltid betydligt billigare. Du kan dricka öl och vin för en väldigt liten summa pengar. Om du väljer inhemska varumärken blir det ännu billigare.
  • Om du känner dig äventyrlig kan du äta på lokala marknader. Där kan du räkna med att betala 10 kronor för en varmrätt. 

Äta billigt

Som vi redan har nämnt är maten på lokala marknader billig. Du kan få en varmrätt för 10 kronor som både innehåller kött, grönsaker och ris. Du kan också välja mellan en rad olika maträtter för detta pris.

Trots detta verkar få svenskar äta ofta på marknaderna. Man är förmodligen rädd för att bli magsjuk. Faktum är dock att många västerlänningar blir dåliga i magen under något tillfälle när de är i Thailand. Deras mat innehåller nämligen kryddor och annat som våra magar måste vänja sig vid.

Det kan därför vara en bra idé att äta på marknaderna. Du kommer som sagt i vilket fall få lite magproblem under din semester. Om du äter på marknader spar du mycket pengar. Jag kan personligen gå i god för att maten smakar gott. 

Priser för aktiviteter

Priserna för aktiviteter tenderar att variera. Du behöver inte betala särskilt mycket för att göra samma saker som lokalborna. Ett exempel på en aktivitet inom denna kategori är thaiboxning.

Västerlänningar brukar dock vilja lära sig att dyka, besöka djurparker eller klättra. Dessa aktiviteter tenderar att vara rätt dyra. Även här varierar dock priserna från låg- till högsäsong. Om du reser under lågsäsong kan du ofta förhandla ner priset.

Många ungdomar reser till Thailand för att festa och testa på nattlivet. Utgifterna för denna typ av aktivitet brukar vara låga. Som vi tidigare har nämnt är det billigt att dricka alkohol. Nattklubbarna brukar inte heller ha någon entréavgift.

Similar Posts