Reseförsäkringen är väldigt viktig. Utan en täckande reseförsäkring kan din ekonomi raseras om du har oturen att vara med om en olycka eller något annat som påverkar din resa på ett negativt sätt. Konsten att få ett bra skydd är att hitta den försäkring som är rätt för din semester och dina omständigheter.
Medicinsk vård
Det här är den allra viktigaste delen i en reseförsäkring. Det är kanske osannolikt att du måste uppsöka vård när du är utomlands, men räkningen kan bli dyr om det oväntade inträffar. Även relativt lindriga åkommor (bruten handled, matförgiftning, trasig tand) kan kosta tusentals kronor att behandla när du inte är på hemmaplan. Samtidigt kan mer allvarliga sjukdomar, som till exempel en hjärtattack, göra att du får en räkning på hundratusentals kronor. Samma sak om du behöver flygas tillbaka till Sverige för behandling.
Hur är det med EHIC?
Ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) berättigar dig till samma nivå av subventionerad behandling som lokalbefolkningen får – det vill säga att sjukvården antingen är gratis eller reducerad (EHIC kostar ingenting, men måste förnyas vart femte år.) Men, EHIC är inte en garanti och täcker sällan kostnader som ambulanser och administrativa avgifter.
I Frankrike måste du till exempel själv betala en sjukhusavgift som kallas ’forfait hospitalier’ (cirka 18 € per dag). Du kan även behöva uppsöka ett privat sjukhus och då täcks inte avgifterna av ditt EHIC.
Resan avbokas
Ibland måste resplaner ställas in i sista minuten. Ditt hustak kan falla ner, en nödsituation kan uppstå i familjen eller så kanske något akut dyker upp på jobbet. Det finns hundratals saker som kan förstöra dina semesterplaner. Det kan innebära att du förlorar mycket pengar på dina flygresor, boende och biljetter till turistattraktioner. Med rätt reseförsäkring kan du kräva tillbaka pengarna.
Resan blir försenad
Vad händer om något oväntat får dig att missa ditt flyg? Kanske din bil går sönder på väg till flygplatsen. Eller så dyker inte din flygplatstransfer upp. Det kan leda till att du står inför en dyr räkning när du måste boka nya flyg, extra boende eller kostnaden för det boende du inte har använt. Återigen kan en reseförsäkring betala den dyra räkningen åt dig.
Mobil, kontanter och bagage
Vi tar med oss mer och mer saker på semestern nu för tiden. Smartphones, surfplattor, kameror och mängder av kläder. En bra reseförsäkring täcker dig vid förlust eller stöld av dina pengar och ägodelar, samt kostnaden för att köpa det allra viktigaste du behöver. Du kan också ersättas för mindre självklara saker som kostnaden för att ordna akuta resehandlingar om ditt pass blir stulet eller räkningen för att ersätta förlorad medicin.
När försäkringen inte gäller
Det mest upprörande med försäkringsbolag är när de vägrar att betala ut försäkringspengar. Tyvärr beror det ofta på att folk inte har läst detaljerna i sin policy och kontrollerat att det är rätt för dem. Vissa semesteraktiviteter kräver särskilda policyer, medan det finns ett antal undantag som gör din policy ogiltig. Låt oss gå igenom några av dem:
Om du har sjukdomar
Det är viktigt att du berättar för ditt försäkringsbolag om du har några existerande sjukdomar – oavsett hur lindriga de kan vara. Annars kan din försäkring ogiltigförklaras – och din försäkringsgivare brukar kontrollera din sjukdomsjournal om du gör ett ersättningsanspråk. De flesta försäkringsbolag gör en screening som du kan genomföra online eller via telefon.
Sport och aktiviteter
Om du är den aktiva typen, se till att din försäkringsgivare täcker dig för de aktiviteter du planerar att göra när du är på resande fot. Om du blir skadad när du gör en aktivitet som din försäkringsgivare inte täcker (eller inte visste att du skulle göra), kommer de inte att betala ut.
Frihet att resa omkring
Vissa policyer begränsar dig till 28 dagar på en enda plats. Med andra kan du resa vart du vill och när du vill. De flesta reseförsäkringsbolag är ganska flexibla och ger dig en rad olika reseförsäkringar att välja mellan. Om du är osäker på vilken som passar dina planer bäst, ring dem och få personlig rådgivning.