Ibland kan inte den fyrbenta livskamraten följa med på semestern eller resan. För en del är hundar är det lugnare att stanna kvar hemma i bostaden med en hundvakt. Trots allt trivs hunden många gånger bättre i hemmet än på hundpensionat.

Är hundvakten inte vanligen en del av familjen finns det några tips på hur du kan underlätta tiden du är bortrest. Då slipper du få samtal under resan om småsaker och du kan resa lite mer avslappnat.

Se över tomten och förbered trädgården

Hunden kanske blir lite mer orolig och rymningsbenägen när matte eller husse inte är hemma. Se därför över så allt är säkrat. Titta efter hål i staket och stängsel. Vill du göra lite fint kan du köpa en hundkoja för trädgården så hunden kan krypa in och mysa lite när du reser.

Köp gärna lite nya leksaker så hundvakten kan leka lite extra med hunden. Det uppskattas både av hundvakten och av hunden. Glöm inte något extra gott som hundvakten kan ge hunden de första dagarna du är borta.

Skriv ner viktiga detaljer om hunden

Även om ni gör en muntlig överlämning är det bra att skriva en lista med viktiga punkter. Är personen mindre van vid hundar kan det inkludera även sådant som är farligt för hunden.

På listan bör det finnas telefonnummer till veterinär, hundförsäkring och hundens chipnummer. Samla gärna viktiga papper som tillhör hunden i en mapp.

Skriv även med telefonnummer och kontaktuppgifter till någon annan person hundvakten kan vända sig om du inte är anträffbar. Listan bör även innehålla eventuella saker hunden inte tål och hur mycket mat den ska per dag.

Ersättning till privatperson som vaktar hunden

Anlitar du någon som hundvakt kan frågan om hur man ger bäst ersättning för besväret. Ofta räcker det med någon gåva från resan. Rör det sig om en lägre tid kanske du undra över ekonomisk kompensation.

Det kan vara bra att veta att Skatteverket har regler kring ersättning till en privatperson. Riktlinjen är att det ska vara under tusen kronor innan du behöver tänka på skatter. Tänk på att alltid kontrollera aktuella regler.

Similar Posts